Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op al je vragen

Bekijk de video

Word Hamsterhuurder®

Net zoals voor iedere woning spelen verschillende factoren een rol. De ligging bepaalt bijvoorbeeld de waarde van de grond. Het volume en het aantal bewoonbare vierkante meters vormen een ander belangrijk criterium. Net zoals het afwerkingsniveau en het Energieprestatiecertificaat (EPB). Maar de prijs van je Hamsterhuur® woning zal altijd conform zijn aan de marktprijs.

De huurprijs staat altijd in verhouding tot de waarde van de woning. En die wordt bepaald door de ligging, het volume, het aantal kamers, de afwerkingsgraad, het Energieprestatiecertificaat (EPB) enzovoort. De huurprijs zal altijd marktconform zijn. Je kan dus altijd vergelijken met andere kwalitatieve, energiezuinige nieuwbouwwoningen in dezelfde buurt.

Nee, dat is net het grote voordeel. Je hebt tot 8 jaar tijd om te beslissen of je het huis of appartement koopt waarin je woont. Zoja, dan kan je minstens de helft van je betaalde huishuur gebruiken als eigen inbreng bij het afsluiten van een woonlening. Beslis je om niet te kopen binnen die periode, dan wordt het betaalde huurgeld gewoon beschouwd als normale huishuur.

Nee. Hamsterhuren® is een financieringsformule om de drempel tot aankoop te verlagen, maar het is geen spaarrekening. Beslis je om de woning niet te kopen binnen de afgesproken termijn, dan wordt het betaalde huurgeld beschouwd als gewone huishuur. En dus gelden de normale wettelijke afspraken tussen huurder en verhuurder.

Nee, dat kan ook niet. Een notaris werkt in alle onafhankelijkheid. In de praktijk moet je rekenen op zo’n 4.000 à 5.000 euro. Maar het goede nieuws is dat in de opgegeven aankoopprijs wél de registratierechten en de btw vervat zijn. De afgesproken aankoopprijs wordt verder jaarlijks geïndexeerd.

Elke Hamsterhuur® woning wordt volledig afgewerkt aangeboden. Dat is een belangrijk element bij de prijsbepaling en zorgt dat kwalitatieve, energiezuinige nieuwbouw betaalbaar wordt. We kiezen altijd voor hoogwaardig eigentijds design met een tijdloze kwaliteit en een vlekkeloze afwerking. Voor de rest richt je je interieur natuurlijk helemaal in zoals je zelf wil.

Zeker. En het is zelfs sterk aan te raden. Als we merken dat in een bepaalde regio grote interesse is voor Hamsterhuren®, signaleren we dat aan de lokale beleidsmakers, overheden en bouwondernemingen. De wachtlijst is een hefboom die zaken in beweging brengt. In jouw voordeel. Je wordt dan ook als eerste op de hoogte gebracht als een project wordt opgestart in je buurt.

Zelf kijken we niet naar de leeftijd. Want wie huishuur kan betalen, kan Hamsterhuren®. Maar hou er rekening mee dat banken wel de leeftijd en de privésituatie in overweging nemen bij het toekennen van een woonlening. Want zelfs al breng je 4 jaar huurgeld in, voor het resterende aankoopbedrag moet je doorgaans bij de bank aankloppen.

De aankoopsom voor je huurwoning wordt vastgelegd bij het afsluiten van je huurcontract. Dat bedrag wordt vervolgens elk jaar aangepast aan de evolutie van de nationale vastgoedindex. Zo ben je zeker dat de volle prijs van je woning altijd marktconform is. Maar omdat je minstens de helft van 8 jaar huurgeld mag inbrengen voor je woonlening, heb je ondertussen geld opzij kunnen zetten.

Onthou wel dat Hamsterhuren® in de eerste plaats bedoeld is voor mensen die niet meteen over de nodige eigen inbreng beschikken om een woonlening te verkrijgen. Wie direct het huis van zijn dromen kan kopen, moet dat zeker doen.

Hamsterhuren® is geen bankproduct zoals een woonlening of woonsparen. Het is een unieke, gedeponeerde financieringsformule die wordt mogelijk gemaakt via de niet-openbare Gespecialiseerde Vastgoedbeleggingsfondsen, Canius I en Hamsterhuren II, mee opgezet door Belfius Immo als een van de belangrijkste aandeelhouders. Doel is het verwerven van een nieuwbouwwoning financieel toegankelijk te maken voor jonge gezinnen en mensen die anders niet over voldoende middelen beschikken. De fondsen richten zich specifiek tot institutionele investeerders die zoeken naar een belangrijke maatschappelijke meerwaarde in combinatie met een aantrekkelijk financieel rendement


Niet het antwoord gevonden dat je zocht?